圖片
網站導覽 | 中文 | English
圖片 圖片
印度大犀鳥 Great Hornbill
綱目 : 鳥綱佛法僧目
中文名稱 : 印度大犀鳥 Great Hornbill
英文名稱 : Great Hornbill
學名 : Buceros bicornis
分類 : Bird
食性 : 以果實、昆蟲、蛙、小蛇等為食
棲息地

中南半島、新幾內亞及所羅門群島等地, 棲息於熱帶雨林、喬木林

生殖

每窩產蛋1~6個,孵化期30~50天,孵蛋期間母鳥會換羽。

特徵與習性

印度大犀鳥分布於中國雲南、印度、緬甸、泰國、中南半島、馬來西亞和印尼,是群居型樹棲鳥類。在繁殖期常單獨行動,非繁殖期則成群活動。喙上的盔突上方有凹陷,形成兩個突起彷彿兩隻角,故又稱雙角犀鳥。 公鳥眼睛內的虹膜為深紅色,母鳥為白色,還有鳥類少見的粗長睫毛。不適宜長途飛行,多在樹枝間跳行。犀鳥的大嘴實際上很輕且能靈巧的採食及理毛。 The great Indian hornbill is not very good at flying, so it usually hops among tree branches. The male hornbill's irises are red in color and the female hornbill's are white. The hornbill has prominent "eyelashes." The large beak is actually light and dexterous, making it good at picking food and cleaning feathers.

TOP